18 Haziran 2007 Pazartesi

Pan's Labyrinth


9. Uluslararası Eskişehir Film Festivali Pan'ın Labirenti'ni gündeme getirdi. Bu peri masalında 20. yüzyılın acımasız geçmişi gözler önüne seriliyor. Türkçe altyazı ile İspanyolca yayınlanan film "En İyi Yabancı Film" de dahil 6 Oscar'ı evine götürmüş idi. Ayrıca "En İyi Yönetmen" Oscar'ını da hakettiğini söyleyenler az değil. Bu dalda hiç Oscar alamayan Martin Scorsese'e kıyak yapıldığı bir gerçek.

Filmi anlatmak istersek işe Ofelia'dan başlamalıyız. Öksüz İspanyol kızın annesi Francisco Franco'nun ordusunda görevli bir yüzbaşıyla evlenmiştir. 1944'te Yüzbaşı Vidal'in isyancılarla mücadelenin yürütüldüğü kampına doğru yola çıkarlar. Ofelia kampa vardıklarında, yol boyunca kendilerini takip eden bir böceğin peşi sıra ormanın içinde bulunan taş sütunlara gider. İşte büyülü ve ölümcül derecede ciddi olayların başladığı yer burasıdır.

Yetişkinler için masal konseptine uyan filmde İspanya'nın diktatörlük altında yönetildiği, karanlık dönemi, savaşın tüm acı gerçekleri ve bir peri masalı eşliğinde öyle bir harmanlanmış ki, bir an masal dünyasında hayallere kapılmanın verdiği hazzı yaşıyor, bir an sonra ölümün soğuk yüzüyle karşılaşıp irkiliyorsunuz.

Fantastik öğeleri kanlı sahnelerle birleştiren Pan'ın Labirenti orjinalliği ile şimdiden klasikler arasına girmiş durumda.

Alıntı: hafif.org , woofwoof

Hiç yorum yok: